80 dag bundzu
1 łyżka posiekanego tymianku
1 łyżka posiekanego rozmarynu
3 łyżki oliwy z pestek winogron
4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
6 pajd chleba wiejskiego
Grill alternatywny. Tak to sobie wymyśliłem. Pyszności, które możesz sobie przyszykować w ramach odpoczynku od karkóweczki, kiełbasek i innych tradycyjnych miąs i wędlin.
Piliśmy ze znajomymi do tych grillowanych smaczków czerwone wytrawne wino. Rewelacja. Pasuje jak ulał do czosnkowego bundza.
Bundz – to owczy serek – niesolony i niewędzony. Koleżanka przywiozła mi go specjalnie z Zakopanego, ale jeśli się dobrze poszuka, można go znaleźć nie tylko w górach. W razie problemów z zakupem, wykorzystaj serek kozi. Też będzie super.
Na 6 osób:
Czas przygotowania: 20 min.
Jak to zrobić:
1. Posiekaj bundz, wrzuć go do miski i jeszcze rozgnieć widelcem.
2. Posiekaj czosnek i zioła. Dodaj do sera i dokładnie wymieszaj.
3. Wlej oliwę do miski z serem i znów wymieszaj. Dodaj pieprz – tyle, ile lubisz.
4. Potnij folię aluminiową na 6 dużych kwadratów. Każdy z nich wysmaruj oliwą i posyp solą.
5. Podziel ser na 6 części i zawiń każdą z nich w folię. Nakłuj w kilku miejscach widelcem, żeby podczas grillowania woda miała gdzie spływać.
6. Grilluj bundz po ok. 5 min. z każdej strony.
7. Posmaruj chleb wiejski oliwą z oliwek i czosnkiem, i połóż na grillu.
8. Smaruj przypieczone pajdy gorącym serkiem.
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach