Duze Forum
Witaj Na Dużym Forum
Rejestracja
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Zaloguj
Forum Duze Forum Strona Główna
->
Gatowanie
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Wybierz forum
Forum
----------------
Regulamin
Ogłoszenia
Nowości
Publiczne
----------------
HydePark
Humor
Sport
Kultura
Gatowanie
Horoskopy
ROZMOWY NA TEMAT SOFTU
----------------
Rozmowy na temat gier
Rozmowy na temat filmów
Rozmowy na temat muzyki
Wysypisko Śmieci
----------------
Wysypisko i Kosz
Przegląd tematu
Wysłany: Sob 11:21, 20 Sty 2007
Temat postu: Capirotada
maciekk
Produkty potrzebne do przepisu
Capirotada:
300 g cukru trzcinowego
285 g białego serka naturalnego
135 g orzechów włoskich
35 g rodzynek
3 łyżki masła
1,5 łyżki cynamonu
12 kromek chleba tostowego lub drożdżówki
0,5 litra śmietanki 36%
- Capirotada jest bardzo starym hiszpańskim wynalazkiem, który został przywieziony do Meksyku podczas podbojów don Corteza. I zadomowił się tam na stałe na tyle mocno, że stał się tradycyjną potrawą nie tylko w Meksyku, ale także w okolicach: Teksasie, Gwatemali, Portoryko. Wzmianki o tej potrawie pochodzą sprzed 1500 lat. Zawsze jej podstawowym składnikiem był namoczony chleb i dodatki układane warstwami. Na samym początku jednym z nich było mięso. Całość razem gotowano. Capirotada z biegiem czasu z dania obiadowego przekształciła się w deser i stała się popularna w wersji słodkiej. Ale zasada pozostała taka sama: na chleb idą dodatki i całość podgrzewa się w jednym garnku.
Dla: 6 osób
Czas przygotowania: 25 min.
Czas pieczenia: 20 min.
Jak to zrobić:
1. Zagotuj 1/2 litra wody i rozpuść w niej 220 g cukru. Zmniejsz ogień, podgrzewaj jeszcze przez 5 min. Następnie dodaj 1 łyżkę cynamonu.
2. Odkrój skórkę z tostów i pokrój w 1 cm kostkę.
3. Rozpuść masło na patelni i podsmaż chleb.
4. Przesyp orzechy w czystą ściereczkę, złap za jej końce i uderz kilka razy o blat, żeby je pokruszyć.
5. Grzanki przełóż do miski i zalej cynamonowym syropem. Dodaj rodzynki, orzechy i serek. Wymieszaj wszystkie składniki.
6. Przełóż ponownie na patelnię i podgrzej. Posyp równomiernie po wierzchu cukrem i cynamonem. Smaż jeszcze ok. 3-4 min.
7. Piec rozgrzej do 180 stopni C i piecz capirotadę przez 20 min.
8. W tym czasie ubij śmietankę z 2 łyżkami cukru.
9. Podawaj capirotadę z bitą śmietaną.
Bon appetit!
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001-2003 phpBB Group
Theme created by
Vjacheslav Trushkin
Regulamin